Om Ragdoll

Copyright © All Rights Reserved

Rizzo


Lite Om Ragdollen

Ragdollen är lugn katt som är hängiven sin ägare och många tycker de är väldigt hundlika. Den är kelig och tycker om att bli ompysslad. Skötseln är enkel. Den täta långa pälsen är mycket lättskött och ligger efter kroppen och "skiktar" sig något när katten rör sig. En ragdoll trivs bra i hus men lika bra i en lägenhet. Den kommer oftast mycket lätt överens med andra katter, hundar och barn.


Ett drag som skilljer dem från andra raser är att de, kan slappna av i alla muskler då man lyfter upp katten, så att den blir lika lealös som en trasdocka och det är på grund av det rasen har fått sitt namn.


Gångstilen är säregen för en ragdoll. Den går inte så smäckert som andra katter. De har istället en vaggande gångstil vilket kan bero på at de är passgångare och dessutom går med bakbenen brett isär. Många ragdolls sover gärna på rygg med både bak och frambenen brett isär. Den är som betraktad ganska klumpig.


Ragdollen är lättjefull, lugn och en extremt snäll katt. Den vill ogärna motionera mer än nödvändigt, men är för den sakens skull ingen prydnadskatt. Den är mycket nyfiken och vill vara med överallt. Till skillnad mot andra raser ligger oftast inte en ragdoll högt upp och observerar utan gärna mitt på golvet eller vid sidan av husses/mattes fötter så den inte missar något.


På det hela taget är en ragdoll en mycket trevlig, överseende, intelligent och lat katt som kräver mycket kärlek och uppmärksamhet av sin ägare. Den kan bli väldigt olycklig om den måste vara mycket ensam utan sällskap av någon annnan, så den trivs bäst om det finns andra katter i huset när matta/husse jobbar.


Som alla maskade katter föds ragdollen vit. Fullt utamskad och färdig i färg är inte en ragdoll förrän vid tre års ålderer. En ragdoll växer länge och ibland ryckvis. Precis när man har en perfekt proportionerlig katt så växer den några centimetrar på längden och blir smal i kropp och ansikte. Ett par veckor senare kan den se bra ut igen, för att åter igen dra iväg.


Ibland verkar det som om den så kallade slyngelåldern aldrig ska ta slut. Det här håller ofta på framemot två års ålder då växandet sker mer långsamt. På slutet är det mest huvud och nacke som blir bredare,speciellt på hanarna.

 

När katten vuxit färdigt så väger en hona 3,5 - 5 kg och en hane 6-8 kg, kanske 9 kg. Ragdoll finns i tre olika mönster: colourpoint, mitted och bicolour, och i färgerna: brun, choklad, blå, lila, röd och creme samt sköldpaddsmaskad, samtliga med eller utan tabbymönster.


Ragdollen ska ge ett kraftigt och bastant intryck. Fullvuxna katter verkar något tyngre i bakkroppen, ibland nästan klumpiga. Den långa kroppen ska hos fullvuxna katter vara lika bred vid skuldrorna som vid bakbenen. Katten ska som sin helhet ge ett rektangulärt intryck.


Huvudet på en ragdoll ska ha en bred, mjuk kilform. Huvudet ska vara platt upptill, mellan öronen, med en rundad panna, runda kinder och rak nos med en mjuk inåtbuktning vid nosbasen. Hakan ska vara markerad.

Öronen är medelstora och breda och öppna vid basen, och de ska sitta brett i sär och vara en aning framåtlutade, sk "tiltade".

De djupblå ögonen är stora och ovala. Önskvärt är en så djup blå färg som möjligt. Benen är medelllånga, kraftiga och muskulösa, bakbenen längre. De stora och runda tassarna ska ha tydliga pälstofsar mellan tårna. Ragdollens svans ska vara lång och nå till skulderbladet då man böjer den framåt. Den ska vara avsmalnande mot slutet och ha buskig päls.